Vůbec přitom nezáleží na tom, z které strany kdo je. Zmíněný případ se týká dvou členů ODS, jednoho sociálního demokrata a komunisty.

A to si poslanci během šesti dnů již nestihnou zaletět do Zanzibaru, jak původně plánovali. Z časových důvodů totiž nebylo možné cestu do Keni a Tanzanie spojit s další africkou zemí. I tak má vyjít jejich cesta daňové poplatníky zhruba na 800 tisíc korun. Přitom sněmovní organizační výbor, který tuto cestu koncem loňského roku schvaloval, počítal jen s Keňou.

Z programu poslanců
15. 5.
9.00
Keňský investiční úřad
12.00
oběd (společně s představiteli evropské komise)
13.30
setkání s prominentními podnikateli
  
16. 5.
6.00
návštěva Nairobského národního parku (podle zájmu)
12.00
oběd
13.30
setkání s poslanci somálského parlamentu
20.00
odlet do Prahy

"Výbor o to požádal, má nárok na tři zahraniční cesty ročně, tak mu to organizační výbor schválil,“ řekl Právu šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Organizační výbor, v němž jsou zastoupeni poslanci všech stran, musí každou zahraniční cestu posvětit. Podle Vlčka jde většinou o cesty na pozvání od partnerských parlamentů a jejich orgánů. Ne vždy jde ale o pozvání a poslanci si mohou naplánovat cestu podle vlastního uvážení.  

Zamotali hlavu diplomatům

Jak tedy vypadá pracovní program čtveřice poslanců? Během tří dnů v Tanzanii by se měli setkat s předsedou tamního parlamentu, ministrem obchodu a průmyslu, se zástupci ekonomické sekce tamní vládnoucí strany a setkat se s prominentními podnikateli. Podrobný program ale není k dispozici, na rozdíl od programu v Keni. První den v Nairobi by měli poslanci strávit při jednáních s představiteli země zhruba dvě a půl hodiny.

Poslanci Oldřich Vojíř (ODS), Karel Sehoř (ODS), Václav Snopek (KSČM) a Cyril Zapletal (ČSSD) svou cestou podle informací Práva přidělali vrásky na čele českým diplomatům. O delegace se vždy starají ambasády.

Poslanci Oldřich Vojíř (ODS) a Karel Sehoř (ODS)

:. Poslanci Oldřich Vojíř (ODS) a Karel Sehoř (ODS) FOTO: Právo

 

:. Václav Snopek (KSČM) a Cyril Zapletal (ČSSD) FOTO: Právo

Poslanci s sebou totiž vzali skupinu podnikatelů, o nichž do poslední chvíle neměli čeští diplomaté žádné informace. Navíc mezi poslanci a podnikateli zavládly rozpory kolem výběru ubytování, stejně jako účasti firem. Velvyslanectví v Nairobi nakonec rezervovalo ubytování v hotelu Intercontinental, kde se ceny za jednu noc podle webových stránek pohybují od 6184 až po 17 963 korun.

Poslanec a poradci coby podnikatelé

Na seznamu podnikatelů se nakonec objevila jména dvou poradců místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) či asistenta poslance Zapletala. A také jméno poslance a exministra Aleše Řebíčka (ODS), který nakonec z rodinných důvodů neodletěl. I Filipovi poradci zůstali doma, stejně jako Filip, který dal přednost schůzi Sněmovny.

Podnikatelé si veškeré náklady na cestu hradí ze svého. Výhodou pro ně ovšem je, že jejich jednání jsou zaštítěna českými politiky. To potvrdil i Vlček, který při svých zahraničních cestách s sebou rovněž bere podnikatele, které ale vybírá Hospodářská komora. Plánovanou účast Řebíčka jako podnikatele ale nechápe, stejně jako účast poradců místopředsedy komory a poslaneckého asistenta.

"Přijde mi smysluplné podílet se v době krize na hledání exportních příležitostí,“ řekl Právu Řebíček Do skupiny podnikatelů se prý přihlásil proto, že není členem žádného výboru, a tudíž ho nikdo nemohl na cestu jako poslance nominovat. "Proto jsem byl připraven uhradit si cestu sám, ale nakonec jsem z rodinných důvodů stejně odjet nemohl,“ uvedl exministr.

Poslanci jedou dobře zajištěni
Poslanci, byť mají obvykle o jídlo postaráno, dostávají 2,5krát vyšší diety než jiní lidé na služební cestě. Aby prý mohli zvát své protějšky třeba na kávu. Sněmovna hradí vedle diet při této cestě také dopravu leteckou linkou, ubytování, tlumočení, místní dopravu a pojištění.

Předseda Sněmovny se ve středu vyhnul odpovědi na otázku, zda organizační výbor není při schvalování zahraničních cest příliš benevolentní a zda skutečně některé cesty nejsou jen drahým výletem za státní peníze. "Já na výlety nejezdím, při svých cestách kolikrát nestačím ani zajít na toaletu,“ prohlásil Vlček s tím, že může mluvit pouze za sebe.

Kratochvíle v Mongolsku

Dojem výletu přitom budí další z cest čtveřice poslanců, tentokrát výboru pro životní prostředí na pět dní do Mongolska za půl miliónu korun. Vedle jednání s představiteli tamního parlamentu, které je soustředěno do jednoho dne, čekají poslance následující kratochvíle: např. návštěva komplexu Tajná kronika mongolů, Národního historického muzea, kláštera, továrny na kašmír, galerie výtvarného umění, sochy Buddhy, blíže nepopsaný "zvláštní kulturně-poznávací program“ a také koncert skupiny Tumen Ikh Chuulga.

A jak znělo zdůvodnění cesty před jejím schválením?

Jde o posouzení dalších možností účasti českých firem v Mongolsku, které je významným příjemcem zahraniční pomoci ČR v oblasti životního prostředí. Poslanci hned první den – aby se asi neřeklo – šli na prohlídku čističky průmyslových odpadních vod. Na prohlídku dalších blíže neupřesněných projektů pak mají vyhrazeny předposlední den dvě hodiny.