„Nebudu to dělat, protože mám dlouholetý vztah k jednomu z účastníků sporu, k doktoru Kučerovi. Oba jsme z Kladna a stýkáme se nejen pracovně, ale soukromě i naše rodiny,“ přiblížila v úterý Právu důvody své možné podjatosti Tatíčková.

Zatím jí sice ještě kauza oficiálně náleží, ale poté, co všem stranám sporu doručí zrušující verdikt pražského vrchního soudu, navrhne podle svých slov předsedkyni středočeského soudu, aby ji z případu vyloučila. Dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že tak šéfka krajského osudu Věra Miřacká učiní.

Podle daného rozvrhu práce byli náhradníky za Cepla určeni právě Tatíčková, dále soudce Vladimír Soukup a soudkyně Martina Štolbová. Případ tedy zřejmě dostane někdo z posledních dvou jmenovaných. Není ovšem vyloučeno, že i někdo z nich odmítne spor rozhodovat, protože se bude cítit podjatý.

Problém - Kučeru znají skoro všichni

Kučeru zná totiž v justici opravdu kdekdo. Vždyť i z původního odvolacího senátu vrchního soudu se dvě soudkyně vyloučily pro podjatost pávě kvůli známosti s místopředsedou NS.

Ze stejných důvodů totéž učinil loni v srpnu i předseda kárného senátu olomouckého vrchního soudu Ivo Kouřil, který měl původně rozhodovat o žalobě na Kučeru kvůli jeho údajně nestandardním schůzkám v souvislosti s kauzou někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

„Poté, co média vytvořila kolem této kauzy tak výbušnou atmosféru, vyloučí se každý, kdo někoho z nás jen z dálky viděl. Z tohoto hlediska je vyloučení doktorky Tatíčkové na místě, protože ta mě vidí, a dokonce se mnou mluví nejméně dvakrát ročně,“ reagoval v úterý na informace Práva Kučera.

Je podle něj škoda, že se z případu nevyloučil už soudce Cepl, který prý seděl několik let s dalším z žalobců, exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, v legislativní komisi Unie svobody.

Zná se i s Benešovou

Tatíčkovou pojí určitý osobní vztah i s dalším účastníkem sporu, se žalovanou Marií Benešovou. „Magistru Benešovou také samozřejmě znám, protože jsme spolu působily v Kladně, bydlíme kousek od sebe (v Kladně) a tykáme si. Ale náš vztah není takový, abych se musela vylučovat,“ podotkla k tomu Tatíčková.

Totéž si myslí i sama Benešová. „Známe se sice z Kladna, kde jsme spolu začínaly, ale nijak se blíže nepřátelíme a já ji neviděla nejmíň rok. To by tedy nemělo bránit projednání věci. Vůbec se jí ale nedivím, že se vyloučila, protože by s tím byly akorát problémy a druhá strana by to stejně využila,“ míní Benešová.